Gjennom sommermånedene har Fruen fra Havet Kafe og kafeinnehaver Inger Pettersen opplevd økt aktivitet på venterommet ved Vestfjordfergeleie. Mange reiselystne nordmenn har tatt turen til Nord-Norge – mange av dem for å besøke Lofoten. Med lange fergekøer har det skapt god butikk for Pettersen.

- Fra midten av juni tok trafikken seg betydelig opp, og siden da har det stort sett vært hektiske dager. Noen av gjestene er gjengangere som er innom for å ta seg en kaffe mens de nyter innseilinga til Hurtigruta eller annen trafikk i havna, men flertallet er reisende som skal om bord på Hurtigruta eller fergene, forteller Pettersen.

Det å drive kafe i tilknytning til et venterom er ikke bare enkelt. Ofte er det kunder som forventer mer av kafeeieren enn de tjenestene hun tilbyr.


- Mange av gjestene søker informasjon om fergene og Hurtigruta. Jeg forsøker å gi så mye informasjon som jeg kan, men det er ikke alltid jeg kan gi tilstrekkelig informasjon. Det er tidkrevende å drive kafe alene, dessuten er det informasjon som er utenfor mine driftsområder, forklarer Pettersen.

Hjemmelagde varmretter slår an

På kafeens meny finner man et variert utvalg retter – alt fra kaker og muffins til rundstykker og middager. På tur er det enkelte retter man kjenner større dragning mot, og på ferie i Nord-Norge er det de gode, tradisjonelle, hjemmelagde varmrettene folk vil ha.  

- Hjemmelaget lys lapskaus, bacalao og lasagne er tre svært populære varmretter som det går mye av, forteller Pettersen, og tilføyer, det er flere av trailersjåførene fra døgnhvileplassen som ofte er innom og handler varmmat til middag.

Gjennom sommersesongen har Pettersen bemerket seg en vesentlig forskjell mellom norske og internasjonale turister. De norske turistene handler mer og bruker mer penger.

- Nordmenn handler mer, og det går mer i brødmat og middager, sånn som bagetter, horn, vafler og varmmat. Mens eksempelvis franske og italienske turister handler mer søtsaker sånn som kaker.

Uansett hvilken nasjonalitet turistene har selges det mye av en ting gjennom sommeren – iskrem, og leveransen av iskrem økes til tre ganger i uken gjennom sommermånedene.

Tilbyr oppbevaring av bagasje
Etter hvert som Pettersen har driftet kafeen har hun oppdaget nye salgsområder innenfor driftsområdet sitt, og hun tilbyr nå bagasjeoppbevaring, noe som har vist seg å være svært populært blant reisende.


- For 50 kr får gjester mulighet til å oppbevare bagasje på et avlukket området. Det er noe begrenset plass, så det er «førstemann til mølla»-prinsipp når det gjelder dette tilbudet.

I tillegg til å drive kafe hjelper kafeinnehaveren Bodø Havn med mindre arbeid. Det er hun som sørger for at toalettpapir, såpe og antibac er tilgjengelig for dem som tar turen innom venterommet, om det er for å ta seg en kopp kaffe eller for å benytte seg av toalettfasilitetene som er i bygget. I tillegg fyller hun på med informasjonsmateriell om reisemål og aktiviteter.

Åpningstider: Fruen fra Havet kafe holder variable åpningstider i forhold til trafikk, men er vanligvis åpen i tidsrommet kl. 09.00-16.00/17.00. I vintermånedene november, desember og januar holdes kafeen stengt. På Fruen fra Havets facebookside blir åpningstider og irregulariteter informert om.