Tryg har plassert ut over 45 000 livbøyer over hele Norge. Livbøyen gjør det tryggere å ferdes langs fjord og sjø, og siden den første Tryg-livbøyen ble utplassert i 1952 har den tilsammen vært med på å redde over 1000 mennesker fra å drukne. Av de over 45 000 utplasserte livbøyene er det flest livbøyer plassert i Hordaland og Nordland.

I Bodø havn er det en målsetting at uansett hvor man snur seg langs havneområdet så skal man alltids se en livbøye. En kan aldri gardere seg fullt ut, men en lett tilgjengelig livbøye på land kan utgjøre den lille forskjellen mellom liv og død. Faktisk så har Bodø havn en av de livbøyene som har reddet flest liv.

– Målet om at man skal kunne se en livbøye uansett hvor man snur seg på havneområdet er med på å skape trygghet, forteller fagarbeider Joachim Johnsen.

Ansvarlig for sikre livbøyer langs havneområdet
Hvert år plasseres det ut mange nye livbøyer. Bodø Havn har ansvar for å påse at livbøyene langs havneområdet er i god stand og klar til bruk. Blir noen stjålet eller ødelagt er det Bodø Havn som har ansvar for å henge opp en ny. En komplett og fungerende livbøye er viktig dersom ulykken skulle være ute, og er med på å gjøre nærområdet litt sikkrere. 

– Vi skifter ut bøyene etterhvert som det er behov for det, forklarer Johnsen, og legger til - Noen blir skiftet ut grunnet mangler, men mange blir byttet ut som følge av at de gamle er stjålet eller forsvunnet.

Bodø Havn kommer med en klar oppfordring til folk som oppdager tomme livbøyestativ og ødelagte bøyer; Ta kontakt med Bodø Havn og informer. På denne måten kan Bodø Havn på en enkel måte få oversikt over hvor det mangler livbøyer. Det kan være med på å hindre fatale konsekvenser om ulykken er ute.


– Dersom man har fått med seg en livbøye hjem ved et uhell, er det ingenting i veien for å returnere denne tilbake til Bodø Havn eller henge den tilbake. Det setter vi pris på, tilføyer Johnsen.